Witlof
Witlof (Brussel lof) is het hele jaar door verkrijgbaar. In Nederland eten we ongeveer 3 kilo per hoofd van de bevolking. In België, de bakermat van de witlof, eten onze Zuiderburen dat ruim 2 x zoveel. Witlof is erg gezond, want ze bevat veel vitamine C en kalium (bij extreem vochtverlies door bv. veel zweten tijdens duursport of andere wilde bezigheden, kan je meer kalium verliezen dan anders. Kalium is nodig voor een goede werking van de spieren en het zenuwstelsel. Ook is kalium gunstig voor jouw bloeddruk) Witlof is het een voedzame groente en bevat het veel mineralen en erg weinig calorieën: 2 kcal per 100 gram. De smaak van witlof is wel wat licht bitter. Als je de bittere smaak van witlof wilt vermijden in jouw smoothie, verwijder dan de buitenste bladeren en snij het uiteinde/kontje van de basis af. Vervolgens verwijder je de kegelvormige kern. Bewaar witlof in de koelkast en als witlof aan licht wordt blootgesteld, wordt het snel groen. Van verse witlof is de top nog gesloten.